Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ingeniøriværksættere laver kollaborative industrirobotter

For bare fire år siden sad han stadig på skolebænken. I dag driver han en landets mest innovative virksomheder med mere end 30 ansatte og en omsætning, der er mangedoblet. Han udvikler kollaborative robotter til dansk erhvervsliv og har en vigtig aktie i de seneste års industrielle automatisering herhjemme.

Casper Hansen er uddannet diplomingeniør i Maskinteknik og efterfølgende civilingeniør i Mekanik. Han mener selv, at det er en af forklaringerne på hans succes som iværksætter. Foto: Casper Hansen

De fik idéen, mens de stadig læste til diplomingeniører. De sad der i grupperummet og svedte over bøgerne og blev enige om, at de ville starte deres egen virksomhed.

De lavede ingen markedsanalyse, gjorde stort set ikke brug af startkapital og deltog ikke i et eneste iværksætterkursus. På den måde sprang de over startup-håndbogens kapitel 1 og lod deres forretningsambitioner hvile på en meget høj kernefaglighed, en stor portion nysgerrighed og en drøm om at gøre en forskel for danske virksomheder.

Ramte blue ocean

Sådan fortæller Casper Hansen om udgangspunktet, han og studiekammeraten Jakob Rømsgaard i 2011 havde for det, der skulle blive til succesvirksomheden Technicon.

"Vi sad der med helt frisk viden fra uddannelsen og en masse gåpåmod. Vi ville gerne ud og lave noget super mekanik, der kunne komme andre virksomheder til gavn og blev enige om, at vi var et godt team. Så grundlagde vi virksomheden, og siden da har vi forsøgt at navigere efter de muligheder, markedet og efterspørgslen har givet os,” siger han.

I dag har Technicon fordoblet medarbejderantallet hvert eneste år siden 2015 og er den virksomhed i Danmark, der har integreret flest af de såkaldte kollaborative robotter.

Tilfældigheder og timing bag succes

Kollaborative robotter er den nye generation af industrirobotter, som kan arbejde sammen med deres menneskelige kollegaer i produktionsprocessen. Men det var faktisk slet ikke planen, at denne teknologi skulle blive en del af kerneforretningen i Technicon, forklarer Casper Hansen.

”Til at starte med var vores plan at sælge rådgivningsydelser, men der gik ikke lang tid, før vi begyndte at bygge disse industrirobotter, der giver mulighed for interaktion med mennesker. Fleksibel automation er en kerneteknologi i industri 4.0, og vi ramte en meget stor efterspørgsel på markedet. Det var ikke noget vi havde lavet en strategi for.”

Og netop tilfældigheder og timing kan være selve forskellen på succes og fiasko, når man arbejder med iværksætteri, mener Casper Hansen: ”Der er et kæmpe element af tilfældighed i iværksætteri. En afgørende faktor for vækst i en virksomhed er evnen til at spotte muligheder og gribe chancer på de rigtige tidspunkter. Og en afgørende faktor for innovation er trangen til at presse grænser og prøve nyt.”

"Min uddannelse har banet vejen for meget"


Min uddannelsesprofil er meget værdifuld. Kombinationen af en diplomingeniøruddannelse suppleret med en civilingeniøroverbygning har banet vej for meget, og jeg bruger mine kompetencer hver eneste dag – både som direktør og som rådgiver for vores kunder.

Mit mål er at skabe innovative løsninger på virksomhedernes udfordringer, og her kan teorien aldrig stå alene. Det er helt safgørende, at jeg kan sætte mig ind i den kontekst, teknologien skal virke i. I produktionsflowet, i logistikken og ikke mindst i samspillet med mennesker. Kombinationen af at være teoretisk højt specialiseret og samtidig dybt anvendelsesorienteret er en medvirkende årsag til, at jeg er nået hertil på min startup-rejse" Casper Hansen

Kontakt

Helle Wivel

Udviklingschef, lektor

Læs om Ingeniørhøjskolens fagmiljøer:


Ingeniørhøjskolen har en række forsknings- og udviklingsmiljøer med høj international konkurrencedygtighed. Bliv inspireret i et af de fire magasiner og kontakt os, hvis du vil høre om mulighederne for et samarbejde med undervisere, forskere eller studerende.

Læs om bioteknologi og kemi
Bioteknologi og kemi
Læs om elektronik og computerteknologi
Elektronik og computerteknologi
Læs om maskinteknik
Maskinteknik
Læs om bygningsteknik
Bygningsteknik