Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Droner kommer flyvende og skaber nye renoveringsmuligheder

Udviklingen af droneteknologi er i fuld fremgang, og det åbner op for mange nye muligheder i byggebranchen. Kan vi for eksempel få dronerne til flyve rundt og fikse revner i byggeriet, uden at vi behøver at stille store stilladser op? Læs med her, hvad droner kan komme til at betyde for renovering.

Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet vil kortlægge mulighederne for brug af droner i byggeriet i Danmark. Foto: Colourbox.

”I dag ser vi primært droner blive brugt til registrering og dokumentation i byggeri. Ved at bruge droner kan man f.eks. registrere, om der er kommet en revne i muren højt oppe på facaden, eller om en tagsten er faldet af. Med en drone kan du hurtigere få syn for sagen, end hvis du først skulle have fat i en lift.”

Sådan siger Kasper Lynge, der er udviklingschef i bygningsteknik og bygningsdesign på Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet. Sammen med Teknologisk Institut arbejder han på et projekt, støttet af innovationsnetværket InnoByg, som går ud på at kortlægge, hvordan man bruger droner i byggeriet i dag, og hvilke muligheder teknologien giver os.

Fremtiden byder på spændende muligheder

Mulighederne for droner er slet ikke udnyttet endnu, hvis man spørger Kasper Lynge. For sender du f.eks. en drone op for at kigge efter revner i murværket, skal du stadig sidde manuelt og kigge billederne eller scanningerne igennem for at finde den revne. Næste skridt er at udvikle software baseret på kunstig intelligens, som kan analysere de data, som dronerne indsamler, og så bliver det først spændende, siger Kasper Lynge:

”Softwaren vil så automatisk kunne vurdere, om bygningen f.eks. trænger til vedligehold ved at sammenligne registreringer siden sidste scanning,” siger Kasper Lynge. Når en drone så har fundet en skade på bygningen, er det næste så, at den selv skal kunne flyve ud og fikse problemet.

”I InnoByg-projektet undersøger vi også, hvilke muligheder der kan være for at sætte værktøj på dronerne eller få dem til at løfte materialer rundt. Det er nok her potentialerne for dronebrug i byggeriet er rigtig store,” siger Kasper Lynge og tilføjer, at der selvfølgelig også vil være en masse sikkerhedsmæssige ting, man skal være opmærksom på, hvis vi kommer så langt.

Fremtidens bygning kalder selv på renovering

I fremtiden forestiller Kasper Lynge sig en slags autonome bygninger – bygninger, der via teknologi selv fortæller, når det er tid til en renovering og med hjælp fra droner og robotter får udført en del vedligeholdelsesarbejde.

”Det bliver bygningen, der kalder på arbejderen. Hvis bygningen fortæller dig, at nu er der brug for lidt hjælp her, så kan vi sende en drone afsted for at fikse det. Jo mere digitale vi bliver, jo mere data kan vi indsamle til at udvikle teknologierne,” sig han og tilføjer, at der dog er et stykke vej endnu, før vi når dertil.

Nye roller til de professionelle

Det er nærliggende at spørge, hvad der sker med f.eks. stilladsarbejderne eller håndværkerne, hvis den nye teknologi skal gøre en del af arbejdet. Men ifølge Kasper Lynge vil der ikke nødvendigvis være tale om, at dronerne vil erstatte menneskelig arbejdskraft.

”Byggeri bliver hele tiden mere og mere komplekst, og vi har altid udviklet værktøjer, der gjorde arbejdet lettere. Dronerne er ligesom den batteridrevne boremaskine. Den giver håndværkeren fleksibilitet og øger kvaliteten af byggeriet. Dronerne bliver et værktøj, der kan sikre bedre kvalitet. Men der er stadig brug for hjernerne bag med en forståelse for byggeri, der kan bruge værktøjet,” siger han.

Artiklen er oprindeligt udgivet på Renover.dk

Læs om Ingeniørhøjskolens fagmiljøer:


Ingeniørhøjskolen har en række forsknings- og udviklingsmiljøer med høj international konkurrencedygtighed. Bliv inspireret i et af de fire magasiner og kontakt os, hvis du vil høre om mulighederne for et samarbejde med undervisere, forskere eller studerende.

Læs om bioteknologi og kemi
Bioteknologi og kemi
Læs om elektronik og computerteknologi
Elektronik og computerteknologi
Læs om maskinteknik
Maskinteknik
Læs om bygningsteknik
Bygningsteknik