Legetøj kan desinficeres med damp

Børns legehumør kan være ganske smittende – især, hvis de skiftes til at putte legetøjet i munden. To ingeniørstuderende har opfundet en maskine, som hurtigt og effektivt kan desinficere legetøj i daginstitutioner.

01.07.2015 | Peter F. Gammelby

Hvem har sidst suttet på den nøgle? Der er mange måder, børn i daginstitutioner kan smitte hinanden. Foto: Colourbox

Jesper Nygaard (tv) og Jacob Jensen læser til maskiningeniører og har fundet på at rense legetøj med damp. Foto: Peter F. Gammelby

Selv om dampen er 110 grader varm, bliver legetøjet ikke så varmt, at det smelter. Foto: Peter F. Gammelby

Omtrent sådan vil maskinen komme til at se ud - med rigelig plads til at desinficere selv større stykker legetøj hurtigt og billigt. Grafik: Jesper Nygaard og Jacob Jensen.

Ideen til en legetøjsrenser opstod, da Jesper Nygaard igen var blevet smittet af et af sine børn og følgelig måtte blive hjemme fra Ingeniørhøjskolen.

Han havde set, hvordan ungerne i daginstitutionen har det med at putte legetøj i munden, hvorefter det ryger direkte tilbage i kassen, klar til at gøre endnu flere unger snottede.

Sammen med studiekammeraten Jacob Jensen forhørte han sig blandt en række pædagoger i Randers og København og fandt ud af, at institutionerne ikke har nogen fast procedure for rengøring af legetøj. I en enkelt institution forsøger man at løse opgaven ved at putte plasticklodser i et pudebetræk og vaske dem i vaskemaskinen to-tre gange om året.

Netop dén løsning har dog sine svagheder: den kan ikke anvendes til større eller skrøbelige stykker legetøj, den tager lang tid, og den er nødt til at foregå ved 40°, da plasticlegetøjet risikerer at smelte eller deformeres ved høje temperaturer.

Renser både stort og småt

De to studerende satte sig for at udvikle en maskine, som ikke blot kan fjerne mindst 95 pct. af bakterierne, men også gøre det hurtigt og på store og komplekse stykker legetøj som f.eks. en Playmobil-garage.

Det lykkedes. Med et par forsinkelser – Jesper Nygaard er siden begyndelsen på bachelorprojektet i februar blevet smittet af sine børn to gange – har de fundet en metode, der fungerer:

Ved at bruge damp i nøje kontrollerede temperaturer, mængder og varigheder har de opnået den samme desinfektions-effekt på E. coli bakterier, som hvis de havde benyttet sprit.

Selv om dampen er 110° varm tager legetøjet ikke skade, for rumtemperaturen i det isolerede kammer følger ikke med.

Det er dog uvist, om desinfektionsapparatet kommer i produktion foreløbig.

”Det kræver stadig en del analyser, samt at vi bygger en prototype, der kan opstilles på en institution. Det har vi ikke tid og råd til,” forklarer Jacob Jensen.

Desuden er det ikke sikkert, at renere legetøj vil give børnene og deres forældre færre sygedage. De små bæster kan jo sagtens smitte hinanden uden brug af legetøj.

Jacob Jensen tlf 4291 0888 / hulijorden@hotmail.com

Jesper Nygaard tlf 3020 5867 / jn201270207@gmail.com