Studerendes bud på fremtidens elbil

Ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet kombinerer lige nu faglighed og kreativitet for at konstruere en ekstremt energieffektiv øko-bil. De studerende er inviteret til at deltage i den internationale konkurrence, Shell Eco-Marathon i Rotterdam, hvor målet er at køre længst på det, der svarer til blot én liter benzin.

07.05.2013 | Rasmus Rørbæk Christensen

Zenith33 er navnet på den 'racerbil', som de studerende har arbejdet på at udvikle det seneste semester. Den har tre hjul og drives af batterier, der suppleres af solceller (det blå område) på taget af køretøjet. Formen er udarbejdet til at være så aerodynamisk som muligt, og føreren kommer til at ligge inde i bilen. (Ill: Team AU)

For mange bilister vil visionen fra de studerende fra Aarhus Universitet lyde som det rene galimatias: For hvor mange kilometer kan man egentlig køre på det, der svarer til blot én liter benzin?

Den grundlæggende tanke bag den udfordring, som de studerende ved Aarhus Universitet har taget op, er at gøre opmærksom på mulighederne ved alternative brændstoffer, og udfordre grænsen for, hvor mange kilometre, det er teknisk muligt at få ud af én liter brændstof. Deres svar bliver det ultra-effektive køretøj, som de er ved at konstruere på værkstederne i Aarhus og Herning.

Anledningen for de studerendes projekt er Shell Eco-marathon 2013; en international konkurrence for alverdens studerende, og en slags verdensmesterskab i ”kør-langt-på-literen”. Konkurrencen foregår i år i gaderne i den hollandske by, Rotterdam, fra d. 15. maj, og det er første gang, at studerende fra Aarhus Universitet er blevet inviteret til at deltage i konkurrencen.

”Det er en mulighed for at prøve sine evner af gennem et samarbejde mellem mange fag og mennesker, som skal gå op i en højere enhed. Vi startede med en god idé og har brugt de sidste seks måneder på at designe og konstruere ’Zenith33’, som vi har døbt vores køretøj,” siger Simon Zdrenka, ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet og en af hovedarkitekterne bag den cylinderformede bil, som de studerende stiller op med.

De studerende skal deltage i en helt ny kategori, ’Prototype – Battery Electric Vehicles’. Zenith33, bruger derfor batterier som energikilde, der suppleres af solceller.

Galimatias?

Men lad os vende tilbage til spørgsmålet: Hvor langt kan man køre på det, der svarer til en liter benzin? Måske helt op til et par 1000 kilometer, men bilen har på sigt potentiale til at opnå 10.000 kilometer på ’en liter benzin’, når den er yderligere udviklet til fremtidige løb, lyder det optimistiske bud fra Simon:

”Hvis der er sol fra en skyfri himmel, og det hele fungerer fuldstændig som planlagt. Det at deltage i Shell Eco-Marathon, kræver et stort engagement og udfordrer os til at bruge de lærte teorier i praksis. En ting er at bygge en højteknologisk og super optimeret bil, men at nå dertil kræver også, at man er villig til at prioritere projektet højt i sin hverdag”.

Men det er det hele værd, understreger Simon, for det er samtidig en stor mulighed for de studerende at prøve kræfter med opbygningen af et sådan køretøj, og dermed tilegne sig nye praktiske kompetencer, som vil hjælpe dem i fremtiden. Morten Opprud, lektor ved AU Herning og en af tovholderne på projektet, er enig:

Denne mulighed er en fremragende chance. Ikke blot for at omsætte undervisning og opgaver til håndgribelige resultater, men også fordi,det er vigtigt for de studerende at samarbejde tværfagligt igennem de ingeniørfaglige discipliner på projektet, idet der bliver indarbejdet (nye) praksis. De studerende har allerede nu opbygget gode relationer til andre faggrupper, og gennem projektet skabes der et endnu bedre netværk mellem de forskellige studiegrupper i Herning og Aarhus.”

De studerende har baseret deres køretøj på en tidligere verdensmester: PAC-CAR II, der gav mesterskabet til det schweiziske universitet Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH) i 2005.

Mød holdet bag Zenith33

Mød holdet på Facebook, eller besøg Zenith33-standen, som er placeret i S-bygningen på Fuglsangsallé i Aarhus under Forskningens Døgn. Der vil være åben fra kl. 13-18, og der er gratis entré.

Kontakt:

Lektor, Morten Opprud

Aarhus Universitet, Herning

morten@hih.au.dk

Tlf. nr. 40 56 65 69

Ingeniørstuderende, Simon Zdrenka

Aarhus Universitet

simonzdrenka@gmail.com
Tlf. nr. 29 88 45 67

Om Shell Eco-Marathon

Løbet finder sted i Rotterdam fra d. 15-19. Maj 2013.

Der er ca. 200 hold samt 3000 studerende fra hele Europa

Bilerne skal kunne køre 10 omgange på banen, i alt 16,3 km på mindre end 39 minutter for at kvalificere sig.

Shell Eco-marathon startede i 1939.

Studerende, Institut for Ingeniørvidenskab, Institut for Miljøvidenskab