Store forventninger til ny ingeniøruddannelse inden for fødevarer

Fødevareindustrien nærmer sig en akut mangel på dygtige medarbejdere med tekniske kompetencer, der kan bidrage til udviklingen af nye fødevarer og nye bæredygtige produktionsmetoder. Det skal en ny ingeniøruddannelse på Aarhus Universitet råde bod på.

18.05.2017 | Jesper Bruun

"Der er så mange ting og så mange problemer at tage fat i, hvor man virkelig kan se, at man kan gøre en kæmpe forskel," lyder det fra ingeniørstuderende Sanne Jensen, som gerne vil arbejde med udvikling af fødevarer i fremtiden. Du kan læse mere om Sanne ved at trykke på linket i artiklen.

Til sommer får landets mange unge studiesøgende en ny uddannelse at sætte kryds ved, når Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet åbner op for sin nye uddannelse: Kemi og fødevareteknologi. En uddannelse, der virkelig er tiltrængt, lyder det samstemmende fra tre sværvægtere inden for fødevareindustrien: Landbrug & Fødevarer, Arla og Danish Crown.

”Vi står i en situation, hvor der i den nærmere fremtid bliver akut mangel på kompetencer inden for området, og derfor tror jeg, at uddannelsen bliver meget relevant for ikke mindst det private arbejdsmarked,” lyder det fra senior R&D manager hos Arla Foods Ingredients, Henrik Jørgen Andersen.

Han bakkes op af administrerende direktør for Danish Crown Pork, Søren F. Eriksen, som er overbevist om, at den nye uddannelse vil opflaske ingeniører med værdifulde kompetencer for branchen. Profiler, som virksomheden allerede i dag har svært ved at finde:

”Som det er i dag, er det vanskeligt at spotte egnede kandidater i både Danmark og i flere af vores udenlandske selskaber og divisioner. Derfor har vi helt naturligt store forventninger til den nye uddannelse på Aarhus Universitet,” siger han.

Kemi og fødevareteknologi-uddannelsen er med andre ord allerede kraftigt efterspurgt i erhvervslivet. Det er også chefkonsulent ved Landbrug & Fødevarer Kim Tram Sørensens indtryk, når han taler med folk i branchen.

”Det virker til, at man i høj grad har lyttet til erhvervslivets ønsker, når det kommer til den nye uddannelse, som vi tror, bliver meget relevant og selvstændig.”

Den nye uddannelse lægger vægt på kemiske, biologiske, matematiske og tekniske fag og har et halvt års praktik og projektorienteret undervisning som centrale omdrejningspunkter. Studiet skal uddanne ingeniører, som kan arbejde udviklings- og innovationsorienteret i virksomheder knyttet til fødevareproduktion. De nye ingeniører kan således bl.a. være med til at udvikle en mere bæredygtig fødevareproduktion, som kan mætte jordens stadig stigende befolkning med sunde og velsmagende fødevarer.

”Vi er glade for, at vi nu har fået mulighed for at udbyde denne diplomingeniøruddannelse, og vi kan se på de unges kvote 2-ansøgninger, at der allerede er stor interesse for uddannelsen. Det kan vi godt forstå, for denne ingeniøruddannelse er et rigtigt fornuftigt valg til en karriere inden for fødevarer, og der er virkelig brug for de kompetencer, som de studerende kommer ud med i den anden ende,” siger Conni Simonsen, direktør for Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

Læs mere om uddannelsen

Uddannelsen Kemi og fødevareteknologi er en 3,5 år diplomingeniøruddannelse inklusivt praktikophold. Uddannelsen giver bla. adgang til kandidatuddannelsen Molekylær ernæring og fødevareteknologi.

Uddannelsesleder og lektor Keld Lars Bak

Mød os før du vælger uddannelse

Kom og hør meget mere om den nye uddannelse på orienteringsmødet den 7. juni 2017 fra kl. 15-17. Du kan også høre om de øvrige ingeniøruddannelser på Aarhus Universitet og tale med studerende og vejledere.

AU Engineering