Nyheder

Forskere sprænger hjerteklapper med små højtryksballoner i laboratoriet. Målet er at beregne det nøjagtige minimumstryk, der skal til, før en defekt hjerteklap frakturerer uden at påføre det omkringliggende væv læsioner. På billedet ses (tv) Jens Erik Nielsen-Kudsk, overlæge ved Aarhus Universitetshospital og Peter Johansen, lektor, Institut for Ingeniørvidenskab. (Foto: AU Lars Kruse)

18.06.2018 | AU Engineering

Danske forskere bag ny behandling til hjerteklap-patienter

Det er nu muligt for patienter at få udskiftet en nedslidt kunstig hjerteklap uden et stort kirurgisk indgreb. Ingeniører fra Aarhus Universitet har i samarbejde med læger fra Aarhus Universitetshospital udviklet og karakteriseret en skånsom teknik til at sprænge gamle implantater, så der bliver plads til nye.

Den gamle japanske kunstart kan komme til at spille en stor rolle i udviklingen af fremtidens højteknologiske materialer. (Foto: Lars Kruse)

15.06.2018 | AU Engineering

Gammel kunstform inspirerer forskere til udvikling af fremtidens materialer

Origami. De fleste forbinder ordet med frøer, svaner og andre dyr foldet i papir. Men origami er meget mere, og den gamle japanske foldekunst vil i de kommende år få stor betydning for udvikling og design af fremtidens højteknologiske materialer.

Dekan Niels Chr. Nielsen sammen med Johan T. Krogshave (tv) og Robert Søndergaard (th) med undervandsrobotten NorthROV på folkemødet. Foto: Jesper Bruun
På folkemødet er der mulighed for at se 3D-optagelser, som NorthROV har optaget, af enorme isbjerge under det arktiske vand. Foto: Jesper Bruun
Ingeniørteltet åbnede med et science show, der understregede vigtigheden af samarbejde inden for teknologiens verden. Foto: Jesper Bruun.

14.06.2018 | AU Engineering

"Det er uddannelse, der skal løse verdensmålene"

Ingeniørteltet på folkemødet åbnede med ild og damp og rosende ord til landets ingeniørstuderende.

Björn Andresen bliver ny formand for Udvalg for Forsyningsssystemer for elektrisk energi i Dansk Standard (Foto: Björn Andresen)
Nye ingeniører inden for elektrisk energiteknologi vil i de kommende år komme til at stå i spidsen for udbygningen af et fælleseuropæisk forsyningssystem. Mens de stadig er studerende, kan de øve sig på den store opgave i laboratoriet (Foto: AU, Lars Kruse)

13.06.2018 | AU Engineering

AU får ny formandspost i Dansk Standard

Ingeniørdocent Björn Andresen bliver ny formand for det udvalg, der skal sikre velfungerende forsyningssystemer for elektrisk energi i Danmark og internationalt.

Undervandsrobotten NorthRov bliver vist frem for offentligheden i forbindelse med Folkemødet på Bornholm. Her tjekker Johan T. Krogshave og Robert Søndergaard de grundlæggende funktionaliteter i et testbassin. (Foto: Jesper Bruun)
NorthRov tiltrak stor international opmærksomhed i forbindelse med konkurrencen i Texas. (Foto: Robert Søndergaard)

13.06.2018 | AU Engineering

Studerende høster international hæder for undervandsrobot

Tre ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet har vundet 2. pladsen i det uofficielle verdensmesterskab i robotdesign for universitetsstuderende for deres undervandsrobot, der er med til at løfte sløret for klimaforandringer i det kolde nord. Robotten bliver for første gang fremvist for offentligheden på folkemødet på Bornholm i dag.

AU Engineering er med i Techteltet på Folkemødet 2018. Her sætter vi  ingeniørens og teknologiens rolle i samfundet på dagsordenen. (Foto: DTU arkiv)

12.06.2018 | AU Engineering

AU Engineering på Folkemøde 2018

Fremtidens teknologibaserede samfund er på dagsordenen ved Folkemødet 2018. Fødevareteknologi og kunstig intelligens er blandt de emner, vi tager op til debat i Techteltet d.14. til 17. juni.

Teknisk direktør Jakob Rømsgaard (tv) og administrerende direktør Casper Hansen (med statuette) stiftede allerede som ingeniørstuderende virksomheden Technicon, som nu er kåret til  Nordjyllands mest innovative virksomhed (Foto: Casper Hansen)

06.06.2018 | AU Engineering

Ingeniøriværksættere gør robotteknologi til virkelighed i danske virksomheder

For bare fire år siden sad de stadig på skolebænken. I dag driver de en landets mest innovative virksomheder med 30 ansatte og en omsætning, der er mangedoblet. De udvikler kollaborative robotter til dansk erhvervsliv og har en vigtig aktie i de seneste års industrielle automatisering herhjemme.

25.05.2018 | AU Engineering

Da folkeskolen gik på vand og kartofler

Hvorfor er det egentlig så svært at komme fri af kviksand? Det fik hele Bankagerskolen i Horsens at føle, da samtlige elever fik mulighed for at prøve kræfter med ingeniørvidenskaben.

I efteråret får gymnasieelever nye muligheder for at sætte teknologi på skoleskemaet, når Ingeniørhøjskolen inviterer indenfor til inspirationsundervisning (Foto: AU Foto arkiv)

23.05.2018 | AU Engineering

Nyt tilbud til gymnasieelever

I efteråret inviterer Aarhus Universitet gymnasieelever indenfor til inspirationsundervisning i emner, der dækker store dele af ingeniørvidenskabelige område. Målet er at vække interessen for teknologi hos unge.

Hjertestarterrobotten i aktion. Her har den fundet vej til den nødstedte - repræsenteret af en dukke - og genoplivningen kan finde sted.
Søstjernejægeren i gang i Aarhus Havn, hvor der dog næppe er så mange koralrev at hjælpe af med søstjerneproblematikken.

16.05.2018 | AU Engineering

Robotter der gør en forskel

Der er god grund til, at Aarhus Universitet de seneste år har opnået et meget positivt, internationalt omdømme inden for robotteknologi. Det kunne man ved selvsyn bevidne onsdag den 16. maj, hvor diplomingeniør-studerende fra Ingeniørhøjskolen viste hjælpende robotter frem.

Viser resultater 1 til 10 ud af 330

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste